Manfaat Kurma

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini Iran telah menjadi salah sebuah negara pengeluaran buah kurma yang terkemuka di seantero dunia, dengan anggaran pengeluaran tahunannya kira-kira 900,000 tan metrik.

Tanaman pokok kurma boleh didapati terutamanya di Selatan, Tenggara, dan Selatan Barat Iran. Terdapat peluang yang baik dan potensi besar yang wujud untuk perdagangan dalam komoditi ini di Iran. Pokok kurma tumbuh di kawasan yang beriklim panas dan mempunyai ciri-ciri perparitan yang baik.

Manfaat Buah Kurma

Pengeluaran Buah Kurma

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini Iran telah menjadi salah sebuah negara pengeluaran buah kurma yang terkemuka di seantero dunia, dengan anggaran pengeluaran tahunannya kira-kira 900,000 tan metrik. Tanaman pokok kurma boleh didapati terutamanya di Selatan, Tenggara, dan Selatan Barat Iran. Terdapat peluang yang baik dan potensi besar yang wujud untuk perdagangan dalam komoditi ini di Iran. Pokok kurma tumbuh di kawasan yang beriklim panas dan mempunyai ciri-ciri perparitan yang baik.

Buah Kurma dan Kanser

Buah kurma merupakan snek yang menyihatkan buat masyarakat seantero dunia. Buah ini mempunyai terlalu banyak khasiat seperti untuk penyembuhan atau membantu mengurangkan risiko beberapa penyakit seperti Kanser, kardiovaskular, pencernaan, diabetes, penyakit anemia serta bagus untuk wanita yang mengandung, bayi di dalam kandungan dan lain-lain. Mengapa? Ini kerana buah bernilai ini kaya dengan nutrien yang tinggi untuk kita. Buah kurma mempunyai sumber antioksidan, mineral, vitamin, serat yang tinggi dan sangat baik untuk tubuh badan kita.

Sekarang, kita berbicang pula mengenai kanser. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, ramai orang dari pelbagai pelusuk dunia menghidapi penyakit ini. Oleh sebab itu, banyak persoalan yang timbul daripada isu ini: Apakah itu kanser? Apakah jenis makanan berkhasiat untuk mencegah kanser dan lain-lain lagi. Kami akan memberi maklumat mengenai kanser kepada anda.

Apakah itu Kanser?

Kanser, juga dikenali sebagai ketumbuhan, adalah pertumbuhan sel secara abnormal. Radikal bebas terbentuk disebabkan aktiviti metabolik, kerosakan sel-sel badan seterusnya menyebabkan kanser. Terdapat lebih daripada 100 jenis kanser termasuk kanser payudara, kanser kulit, kanser paru-paru, kanser usus besar, kanser prostat, dan lymphoma. Gejala kanser berbeza bergantung kepada jenis. Rawatan untuk kanser termasuklah kemoterapi, radiasi, dan / atau pembedahan.

Buah Kurma dan Kaitannya dengan Kanser

Buah kurma mempunyai fungsi yang amat penting dalam mencegah dan mengurangkan risiko penyakit kanser. Ini disebabkan kurma kaya dengan khasiat yang berkesan dalam mengurangkan dan mencegah kanser.

Ini termasuklah:

Vitamin C: Vitamin C merupakan salah satu vitamin yang paling penting berbanding vitamin yang lain. Ia berperanan sebagai antioksidan, seterusnya melindungi tisu-tisu badan dari kerosakan kesan dari pengoksidaan. Antioksidan bertindak untuk melindungi sel-sel anda daripada kesan radikal bebas yang berpotensi merosakkan produk sampingan dari tindak balas metabolisme badan. Radikal bebas boleh menyebabkan kerosakan sel yang boleh menyumbang kepada terjadinya kanser.

Vitamin A: Buah kurma juga adalah sumber vitamin-A yang diketahui bersifat antioksidan dan penting untuk pesakit kanser. Pengambilan buah-buahan semula jadi yang mengandungi vitamin A juga boleh membantu melindungi diri daripada menghidapi kanser rongga mulut.

Vitamin E: Seperti vitamin C, vitamin E juga bertindak sebagai antioksidan yang melindungi tisu badan dari kerosakan kesan daripada pengoksidaan. Ia juga penting dalam pembentukan sel darah merah dan mempunyai peranan yang sama seperti vitamin K dan C iaitu mencegah dan mengurangkan Kanser.

Magnesium: Buah kurma bertindak sebagai anti-kanser disebabkan kandungan magnesium yang tinggi. Magnesium juga membantu dalam meningkatkan kadar penyerapan vitamin C.

Kesimpulannya, pengambilan buah kurma bagus untuk mencegah dan mengurangkan risiko penyakit Kanser.

Makanan Terbaik Untuk Penjagaan Kesihatan

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan tubuh badan yang sihat seperti rutin senaman, makan makanan yang berkhasiat dan juga pengambilan buah-buahan setiap hari. Buah-buahan dan kekacang seperti epal, badam, brokoli, bluberi, ikan berminyak, sayur-sayuran berdaun hijau, keledek, gandum, avokado dan oat memberi manfaat kesihatan yang berganda serta merupakan sumber vitamin dan zat galian yang penting untuk tubuh badan manusia.

Epal seperti yang telah disebutkan di atas adalah salah satu buah-buahan yang berkhasiat serta merupakan sumber antioksidan terbaik yang menghalang penghasilan radikal bebas dan menghapuskannya secara beransur-ansur. Beberapa penyelidikan yang dijalankan ke atas haiwan telah menunjukkan bahawa antioksidan yang terdapat dalam epal berpotensi untuk memanjangkan jangka hayat seseorang. Penyelidik yang terlibat menggelarkan buah epal sebagai “buah ajaib”. Epal juga boleh mengurangkan risiko strok dan penyakit jantung. Manakala badam pula dikategorikan dalam kumpulan kekacang kaya dengan nutrien termasuk magnesium, vitamin E, zat besi, kalsium, serat, dan riboflavin. Kajian yang telah dijalankan baru-baru ini telah membuktikan pengambilan badam dapat mengawal fungsi badan dan menyeimbangkan tahap kolesterol anda. Pengambilan badam masin setiap hari membantu untuk mengawal perasaan lapar serta tidak akan meningkatkan berat badan anda.

Brokoli yang dikenali sebagai salah satu jenis sayuran yang berkhasiat serta kaya dengan serat, kalsium, kalium dan folat dapat sedikit sebanyak mengurangkan risiko penyakit jantung, diabetes dan beberapa jenis kanser. Brokoli juga mempunyai jumlah kandungan vitamin C dan antioksidan yang tinggi. Brokoli dan sayur-sayuran lain seperti kubis dan Brussels Sprout juga boleh dikatakan dapat menyembuhkan osteoarthritis; sejenis bentuk arthritis yang paling biasa secara beransur-ansur. Satu lagi jenis buah-buahan yang berkhasiat adalah bluberi yang kaya dengan serat serta antioksidan. Menurut kajian orang dewasa yang makan banyak bluberi (dan strawberi) kurang mengalami penurunan kognitif berbanding orang lain. Bluberi juga berpotensi untuk mengelakkan obesiti dan mengawal berat badan. Pengambilan bluberi biasanya dikaitkan dengan bahan bioaktif yang boleh mengurangkan risiko tekanan darah tinggi. Ikan berminyak diketahui dapat memberi manfaat kepada pesakit yang mengalami keradangan seperti arthritis. Ikan berminyak juga mempunyai kandungan vitamin A dan D yang tinggi. Rutin pengambilan satu bahagian ikan berminyak dua kali seminggu boleh mengurangkan risiko mendapat artritis reumatoid.

Sayur-sayuran berdaun gelap, seperti bayam atau kubis jelas dapat mengurangkan risiko seseorang itu daripada mendapat penyakit kencing manis Jenis 2. Bayam adalah sayur yang kaya dengan antioksidan, terutamanya apabila dimakan mentah, stim atau rebus. Ia juga merupakan sumber vitamin A, B6, C, E dan K, dan juga selenium, niasin, zink, fosforus, tembaga, asid folik, kalium, kalsium, mangan, dan zat besi yang baik. Ubi keledek pula kaya dengan serat pemakanan, kompleks dengan vitamin C, vitamin B6 dan karotena (bagi yang bewarna merah jambu dan kuning). Keledek menduduki tempat yang pertama kerana kandungan vitamin A dan C, zat besi, kalsium, protein dan karbohidrat kompleks yang tinggi berbanding dengan sayur-sayuran lain. Gandum juga kaya dengan beberapa nutrien penting seperti vitamin E, asid folik, zink, magnesium, fosforus, dan asid lemak yang diperlukan tubuh badan manusia. Ia juga merupakan sumber serat yang baik dan merupakan alternatif terbaik bagi mereka yang mengalami sembelit.

Avokado merupakan buah yang kaya dengan sumber vitamin B, vitamin K dan vitamin E. Ia juga mengandungi serat larut dan tidak larut yang tinggi yang menjadikannya buah pelawas dan pengambilan buah ini secara kerap boleh mengurangkan tahap kolesterol darah. Selain itu, avokado berfungsi untuk mengubati diabetes atau tekanan darah tinggi dan sel-sel kanser mulut. Makanan yang terakhir ialah oat. Oat adalah hidangan yang dibuat dari oat yang telah dikisar. Kajian telah menunjukkan bahawa anda boleh mengekalkan keseimbangan tahap kolesterol anda atau mengurangkan tekanan darah tinggi jika anda makan oat setiap hari disebabkan kandungan serat larut bijirin yang tinggi. Oat juga sangat kaya dengan vitamin B, omega-3, asid lemak, folat dan kalium yang dapat memenuhi keperluan badan anda!

Jenis Buah Kurma

Kurma Ajwa

Jenis kurma Ajwa adalah salah satu yang ditanam di rantau Madina Munawara di Arab Saudi. Ia adalah kurma hitam yang manis, dengan rasa buah yang segar. Kurma ini cenderung bersaiz kecil dan mempunyai tekstur yang lembut. Kurma ini juga dianggap sebagai salah satu kepentingan agama yang besar bagi umat Islam, kerana Nabi Muhammad dipetik telah berkata, “Orang yang memakan tujuh biji kurma Ajwa pada waktu pagi akan bebas daripada sihir dan racun pada hari dia memakannya.“ Oleh kerana ini, ia adalah kurma yang paling indah dan mahal, terutamanya di Arab Saudi. Walaupun mahal, kurma jenis Ajwa sentiasa dalam permintaan yang tinggi.

Kurma Mazafati

Kurma Mazafati(ruthab), juga dikenali sebagai Kurma Kimia dan kurma Bam (berdasarkan rantau di mana kurma paling lazat seperti ini ditanam), adalah salah satu daripada pelbagai jenis buah kurma di Iran. Ia mungkin jenis kurma yang paling popular dan terkenal; dijangka bahawa kurma Mazafati menyumbang 20% daripada jumlah eksport kurma di Iran. Dengan rasa yang unik, ia dianggap sebagai salah satu yang paling lazat berbanding jenis lain.

Kurma Mariami

Kurma Piarom, juga dikenali sebagai kurma Mariami atau ‘kurma coklat’, dapat dikatakan sebagai salah satu jenis kurma semi-kering yang paling lazat di dunia. Kurma Piarom mempunyai rasa dan rupa yang unik dan dianggap salah satu jenis kurma yang paling mahal kerana pengeluaran mereka ekslusif di Hajiabad.

Kurma Medjool

Kurma Medjool sebagai “berliannya kurma“ dikenali untuk sifat-sifat istimewanya, kerana mereka besar dalam saiz, mempunyai rasa manis seperti karamel dan segar walaupun mereka kering. Ia berasal dari Timur Tengah (Palestine) dan Afrika Utara. Tetapi, mereka dapat ditanam di beberapa kawasan padang pasir. Kurma Medjool biasanya dianggap sebagai bahagian penting dalam masakan dan diet harian rakyat Timur Tengah. Terdapat beberapa jenis kurma Medjool berkualiti tinggi yang ditanam di Iran yang sememangnya setanding dengan kurma berkualiti terbaik yang ditanam di kawasan-kawasan lain. Kurma Medjool adalah alternatif yang lebih sihat untuk pencuci mulut dengan kalori tinggi kerana ia kaya dengan mineral penting dengan hanya kira-kira 66 kalori dalam setiap kurma.

Kurma Tunisia

Kurma Deglet Noor(Tunisia) adalah salah satu daripada pelbagai kultivar kurma. Nama Deglet Noor dalam bahasa Arab bermaksud ‘ratu kurma’. Ia berasal dari Algeria. Ia juga ditanam di Arab Saudi, Tunisia, Amerika Syarikat dan juga banyak negara-negara Mediterranean seperti Iran. Algeria adalah pengeluar terbesar jenis kurma ini di dunia, di mana ia ditanam di wilayah Biskra, di kawasan-kawasan tertentu yang diketahui mempunyai oasis.

Kurma Safawi

Kurma Safawi adalah jenis kurma khas yang sebahagian besarnya ditanam di Arab Saudi di rantau Madina Munawara. Kurma Safawi adalah jenis kurma yang lembut dan semi-kering; dapat dikenali dari warnanya yang hitam mendalam, panjang dan saiznya yang sederhana. Ia mempunyai persamaan dengan kurma Ajwa seperti rasanya. Tetapi ia lebih oblong dalam bentuk berbanding dengan kurma Ajwa. Jenis kurma Safawi dikenali oleh produktivitinya dan ini membuat kurma ini mudah tersedia dan mudah didapati sepanjang tahun berbanding dengan jenis lain. Walaupun mudah tersedia, ia tetap sebagai salah satu jenis kurma terbaik dan salah satu kurma dengan permintaan tertinggi kerana manfaat kesihatannya.

Jenis Buah Kurma

Kurma Ajwa

Jenis kurma Ajwa adalah salah satu yang ditanam di rantau Madina Munawara di Arab Saudi. Ia adalah kurma hitam yang manis, dengan rasa buah yang segar. Kurma ini cenderung bersaiz kecil dan mempunyai tekstur yang lembut. Kurma ini juga dianggap sebagai salah satu kepentingan agama yang besar bagi umat Islam, kerana Nabi Muhammad dipetik telah berkata, “Orang yang memakan tujuh biji kurma Ajwa pada waktu pagi akan bebas daripada sihir dan racun pada hari dia memakannya.“ Oleh kerana ini, ia adalah kurma yang paling indah dan mahal, terutamanya di Arab Saudi. Walaupun mahal, kurma jenis Ajwa sentiasa dalam permintaan yang tinggi.

Kurma Mazafati

Kurma Mazafati(ruthab), juga dikenali sebagai Kurma Kimia dan kurma Bam (berdasarkan rantau di mana kurma paling lazat seperti ini ditanam), adalah salah satu daripada pelbagai jenis buah kurma di Iran. Ia mungkin jenis kurma yang paling popular dan terkenal; dijangka bahawa kurma Mazafati menyumbang 20% daripada jumlah eksport kurma di Iran. Dengan rasa yang unik, ia dianggap sebagai salah satu yang paling lazat berbanding jenis lain.

Kurma Mariami

Kurma Piarom, juga dikenali sebagai kurma Mariami atau ‘kurma coklat’, dapat dikatakan sebagai salah satu jenis kurma semi-kering yang paling lazat di dunia. Kurma Piarom mempunyai rasa dan rupa yang unik dan dianggap salah satu jenis kurma yang paling mahal kerana pengeluaran mereka ekslusif di Hajiabad.

Kurma Medjool

Kurma Medjool sebagai “berliannya kurma“ dikenali untuk sifat-sifat istimewanya, kerana mereka besar dalam saiz, mempunyai rasa manis seperti karamel dan segar walaupun mereka kering. Ia berasal dari Timur Tengah (Palestine) dan Afrika Utara. Tetapi, mereka dapat ditanam di beberapa kawasan padang pasir. Kurma Medjool biasanya dianggap sebagai bahagian penting dalam masakan dan diet harian rakyat Timur Tengah. Terdapat beberapa jenis kurma Medjool berkualiti tinggi yang ditanam di Iran yang sememangnya setanding dengan kurma berkualiti terbaik yang ditanam di kawasan-kawasan lain. Kurma Medjool adalah alternatif yang lebih sihat untuk pencuci mulut dengan kalori tinggi kerana ia kaya dengan mineral penting dengan hanya kira-kira 66 kalori dalam setiap kurma.

Kurma Tunisia

Kurma Deglet Noor(Tunisia) adalah salah satu daripada pelbagai kultivar kurma. Nama Deglet Noor dalam bahasa Arab bermaksud ‘ratu kurma’. Ia berasal dari Algeria. Ia juga ditanam di Arab Saudi, Tunisia, Amerika Syarikat dan juga banyak negara-negara Mediterranean seperti Iran. Algeria adalah pengeluar terbesar jenis kurma ini di dunia, di mana ia ditanam di wilayah Biskra, di kawasan-kawasan tertentu yang diketahui mempunyai oasis.

Kurma Safawi

Kurma Safawi adalah jenis kurma khas yang sebahagian besarnya ditanam di Arab Saudi di rantau Madina Munawara. Kurma Safawi adalah jenis kurma yang lembut dan semi-kering; dapat dikenali dari warnanya yang hitam mendalam, panjang dan saiznya yang sederhana. Ia mempunyai persamaan dengan kurma Ajwa seperti rasanya. Tetapi ia lebih oblong dalam bentuk berbanding dengan kurma Ajwa. Jenis kurma Safawi dikenali oleh produktivitinya dan ini membuat kurma ini mudah tersedia dan mudah didapati sepanjang tahun berbanding dengan jenis lain. Walaupun mudah tersedia, ia tetap sebagai salah satu jenis kurma terbaik dan salah satu kurma dengan permintaan tertinggi kerana manfaat kesihatannya.

Pesan Sekarang

Dapatkan harga yang paling berpatutan dari Almas Food.